لوله و اتصالات ساختمان

معرفی لوله و اتصالات ساختمانی ایران

معرفی لوله و اتصالات ساختمانی ایران

وبلاگی در جهت معرفی نکات لوله کشی و معرفی تجهیزات لوله کشی آب و فاضلاب ساختمان و معرفی برندهای معروف موجود در بازار ایران است.

با توجه به منسوخ شدن استفاده از لوله های قدیمی در سیستم فاضلاب مانند لوله های فلزی و سیمانی و ترغیب ساختمان سازان در استفاده از لوله های جدید مانند پلیکا و جدیدتر از آن، لوله های پوش فیت، ما قصد داریم تا در این مقاله بررسی کنیم که در لوله کشی فاضلاب کدام بهتر است، پوش فیت یا پلیکا؟

برای رسیدن به پاسخ مناسب برای این سوال بهتر است تا با مقایسه لوله کشی فاضلاب با پلیکا و لوله پوش فیت میزان کیفیت هر کدام از لوله ها را در سیستم لوله کشی فاضلاب ساختمان بسنجیم.

برای این منظور می توانیم لوله کشی فاضلاب با هر لوله را بر اساس پارامترهایی از قبیل سرعت و سهولت نصب، دوام و مقاومت این لوله ها در لوله کشی، میزان هزینه و کیفت لوله کشی دسته بندی کنیم.

مقاومت کدام یک در برابر فشار و ضربه بیشتر است؟

برای بررسی میزان مقاومت این دو لوله باید جنس مواد تشکیل دهنده آن دو را با هم مقایسه کنیم.

لوله های پلیکا از مواد UPVC یا پلیمری در سه دسته معمولی، نیمه قوی و قوی ساخته شده اند که برای مصارف فاضلاب داخلی ساختمان از پلیکا نیمه قوی استفاده می شود. این لوله عدم رسانایی در برابر جریانات الکتریکی و همچنین خاصیت ضد زنگ زدگی و خوردگی توسط مواد اسیدی را دارد. لوله پلیکا در برابر ضربه بسیار مقاوم بوده و انعطاف پذیر است.

اما مقاومت لوله پلیکا در برابر اشعه UV خورشید بسیار پایین است و این عامل باعث شکسته شدن لوله می شود. از این رو اگر قرار است که لوله پلیکا در مکانی در معرض خورشید نصب شود، باید این نکته را در نظر داشت.

نحوه اتصال این لوله توسط چسب مخصوص صورت می گیرد و علت بسیاری از نشتی های لوله پلیکا بر اثر از دست دادن حالت چسبی در لوله است، در نتیجه این عامل به عنوان یک نقص در لوله پلیکا به شمار میرود.

از طرفی همین نحوه اتصال لوله های پلیکا باعث شده تا در برابر فشار و تکان های پرقدرت با ایجاد حالت کشسانی مقاومت کنند.

در مقابل برای تولید لوله های پوش فیت از مواد پلی پلیتینی استفاده شده است که مقاومت خوبی دارند ولی نه به اندازه لوله های پلیمری. در واقع اکثر تولید کنندگان داخلی این لوله را از جنس PVC تولید می کنند در نتیجه میزان مقاومت لوله های پلیکا از لوله های پوش فیت بیشتر است.

لوله های پوش فیت جنس نرمی دارند که میزان مقاومت آن ها را کم می کند و به دلیل نحوه اتصال آنها که توسط یک اورینگ از داخل خود لوله به لوله بعدی چفت می شود، تحمل فشار را ندارد و احتمال آن می رود که در هنگام فشار ها و تکان های شدید مانند زلزله، حالت خود را از دست داده و ظاهر بیضی شکل به خود بگیرند.

پلیکا

نصب کدام یک راحت تر است؟

همانطور که گفتیم برای نصب لوله های پلیکا از چسب استفاده می کنند به این صورت که بعد از صیقلی کردن سطح داخلی لوله و تمیز کردن آن، با چسب مخصوص آن قسمت را می پوشانند و با داخل کردن لوله دیگر صبر می کنند تا سرد شده و در اصطلاح جوش سرد می دهند.

ولی برای نصب لوله پوش فیت نیاز به هیچ گونه ابزاری نیست چرا که داخل لوله دارای اورینگ می باشد که توسط فشار با اورینگ لوله دیگر در هم جفت شده و از طریق حلقه آب بندی داخل لوله آب بندی می شوند. با این تفاوت که در نصب لوله های پوش فیت نیاز به بست برای مهار کردن لوله بسیار بیشتر از لوله های پلیکا می باشد.

از طرفی تنوع لوله های پوشفیت در سایز و شکل بسیار بیشتر از لوله های پلیکا است و در نتیجه این تنوع در سایز و شکل و همچنین نحوه اتصال سریع این لوله به روش سوکتی استفاده از آن را در امر لوله کشی فاضلاب ساختمانی بسیار راحت کرده است.

لازم به ذکر است که در کنار تمام نقاط مثبت و منفی لوله پوشفیت در مقایسه با لوله پلیکا، نمی توان از تنوع شکل و اندازه این لوله در مقایسه با لوله پلیکا به راحتی گذشت. این لوله قابلیت نصب در کنار انواع لوله از جمله لوله های فلزی، چدنی و حتی پلیکا را دارد.

به این معنی که شما می توانید در صورت نیاز به تعمییر لوله های مختلف و رفع نشتی آنها در سیستم فاضلاب ساختمان و برای تعویض بخش آسیب دیده از لوله پوشفیت استفاده کنید، چون این لوله قابلیت اتصال به همه نوع لوله را دارد.

علاوه بر این بهترین روش لوله کشی فاضلاب در ساختمان های امروزی، استفاده از روش زیرسقفی است که با توجه به سبکی بسیار بالای لوله های پلیکا از یک طرف و همچنین قابلیت نصب راحت لوله های پوشفیت از طرف دیگر، امکان استفاده از هر دو لوله در این روش وجود دارد.

کدام یک مقرون به صرفه تر هستند ؟

سه عامل باعث شده اند تا لوله کشی پوش فیت گران تر باشد :

قیمت خرید بالا
استفاده از بست های فراوان در هنگام نصب
هزینه اجرت نصب بالا
و این در حالی است که لوله پلیکا قیمت خرید و هزینه نصب پایین تری دارد و همچنین مهار لوله پلیکا توسط بست در فواصل طولی بالاتری نسبت به لوله پوش فیت صورت می گیرد در نتیجه تعداد بست کمتری نیاز دارد.

علاوه بر این لوله پلیکا از لحاظ وزنی در دسته لوله های بسیار کم وزن قرار دارد و وزن لوله هم یک عامل تعیین کننده در قیمت لوله به شمار می رود که در نتیجه هزینه های حمل و نگه داری آن هم به مراتب بسیار کمتر از لوله های دیگر از جمله لوله پوش فیت می باشد.

تخلیه مواد فاضلابی در کدامیک راحت تر صورت می گیرد ؟

با وجود اینکه تولید کنندگان لوله پوش فیت اقدام به تهیه و تولید لوله های پوش فیت در دو مدل معمولی و بی صدا کرده اند ولی باز هم میزان صدای ایجاد شده در لوله های پلیکا بسیار کمتر از لوله های پوش فیت می باشد. ولی از لحاظ روان بودن سیالات در تخلیه فاضلابی، هر دو لوله به دلیل داشتن سطح صاف صیقلی مواد را فاضلابی به راحتی تخلیه می کنند.

اگر لوله در سطح داخلی دارای سطح صیقلی نباشد و در واقع دچار زبری باشد، این زبری سبب رسوب مواد باکتریایی شده و در دراز مدت باعث انسداد لوله می شود که خوشبختانه برای جلوگیری از این اتفاق تدابیر مناسبی در لوله های پوشفیت و پلیکا اتخاذ شده است.

همانطور که می دانید لوله فاضلاب ساختمان شامل اجزای مختلفی از جمله سیفون، پرکن سیفون، کف خواب، دریچه بازدید، کف شور و لوله هواکش می باشد که نصب همه انها در سیستم لوله کشی فاضلاب ساختمان بسیار ضروری است. لازم به ذکر است که لوله های پوشفیت و پلیکا هر دو دارای دریچه بازدید هستند تا در مواقع گرفتگی بدون نیاز به خرابکاری بتوان به داخل لوله دسترسی پیدا کرد.

پوش فیت

میزان مقاومت کدام یک در برابر مواد شیمیایی بیشتر است ؟

لوله های پلیکا از جنس پلیمری می باشد که توان مقاومتی بالایی در برابر مواد شیمیایی منازل دارد. لوله های پوش فیت هم مقاومت خوبی دارند و تنها عامل نگران کننده در مورد این لوله ها در زمینه مقاومتشان در برابر مواد شیمیایی، وجود حلقه اورینگ داخل این لوله است که می تواند با توجه به میزان PH موجود در مواد فاضلابی با آنها واکش دهد.

نتیجه گیری :

واقعیت امر این است که لوله پلیکا با وجود اینکه چندین دهه از استفاده اش در لوله کشی فاضلاب ساختمان ها می گذرد ولی کارنامه درخشانی دارد و این در حالی است که لوله پوش فیت به دلیل نوظهور بودنش در صنعت لوله کشی فاضلاب ساختمان هنوز نتوانسته کیفیت خود را به مصرف کننده اثبات کند.

 

 

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی